Mijn hersenspinsels en gedachtekronkels

Vrijheid van meningsuiting???

Posted in islamofobie, opinie, politiek, rechts populisme in Nederland by Floris Schreve on 3 oktober 2009

Via de hyves Stop de betutteling van dit kabinet (ben ik lid van vanwege mijn argwaan naar de Christen Unie en jawel…ook omdat ik nu eenmaal een kettingroker ben), kreeg ik het volgende bericht:

‘Als protest tegen de vergaande inperking van onze Vrijheid zoals het Roken, Meningsuiting enz. vraag ik om NU een respect op onderstaande foto tegeven.
Ook al ben je het niet altijd of niet eens het gaat mij erom dat hij opkomt voor Vrijheid in alle opzichten.
Daarom moet hij hoe Absurd het ook is terecht staan.
Daarom vraag ik Support de enige Politicus die opkomt voor o.a. de Rokers en de Vrijheid van Meningsuiting.
Indien gewenst mag ik ook anoniem maar ik wil zo een signaal afgeven dat het mis gaat met Nederland.

STUUR SVP DOOR AAN AL JE VRIENDEN

Geef deze foto een respect als blijk dat jullie achter Hier de foto klik erop en geef respect


klik hier

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8BhlSojsbhs&feature=channel]

Speciaal dank voor het filmpje van mijn Vriend Robert-Michael beluister het svp en ik wil nogmaals benadrukken Je kunt Geert Supporten door deze mail door te zenden aan al je Vrienden

Hartelijk Dank

Hans van Mourik

Tot zover de oproep van Hans van Mourik

Ik heb daarop als volgt gereageerd:

Beste Hans,

Na eventjes nadenken heb ik besloten om geen ‘respect’ te plaatsen (heb overigens wel respect voor je, maar het gaat hier om een hyves term). Ik zal dat niet doen bij het filmpje en ook niet bij die oproep.
Waarom niet? In de eerste plaats ben ik een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Misschien gaat die liefde voor het vrije woord zelfs nog iets verder dan de Nederlandse wet toestaat (ben zelfs geen voorstander van het vervolgen van Holocaustontkenners, om maar iets krankzinnigs te noemen, maar dat is mijn bescheiden persoonlijke mening). En geen misverstand, er is vrijheid van meningsuiting in Nederland, heel veel zelfs. Wellicht is die de laatste jaren zelfs nog toegenomen. Van mensen die er verstand van hebben (ik ben zelf geen jurist) heb ik kunnen vernemen dat het zeer waarschijnlijk is dat Janmaat met zijn uitspraak ‘als wij aan de macht komen schaffen wij de multiculturele samenleving af’ niet meer veroordeeld zou worden. En waarschijnlijk terecht, want deze uitspraak zou je nu nauwelijks meer controversieel kunnen noemen (ik vond dat overigens toen ook al, helemaal als je het vergelijkt met wat Joop Glimmerveen twee decennia eerder had gezegd ‘Nederland moet blank en veilig blijven’). In die zin is er dus echt wat veranderd.
Maar waarom steun ik je oproep niet? Wilders staat namelijk helemaal niet voor de vrijheid van meningsuiting. Integendeel zelfs. Eerder heeft hij opgeroepen om bijv. de Koran te verbieden. Dat is nogal een statement. Niks ‘vrijheid in alle opzichten’ (jouw woorden). Eerder zei Fortuyn dat er door de geschiedenis heen rivieren van bloed zijn gevloeid om de vrijheid van meningsuiting (en de vrijheid van godsdienst) te bevechten. Daar had Fortuyn gelijk in. Fortuyn parafraseerde verder (enigszins misplaatst theatraal) Voltaire, die zoiets gezegd zou hebben van ‘Ik verwerp uw mening, maar ik ben bereid mijn leven te offeren voor uw recht om uw mening te uiten’ (klopt niet helemaal, maar goed de strekking is duidelijk).
Bij Wilders is dat niet het geval. Of hij wil de Koran verbieden, of hij wil discrimineren (invoering van een ‘kopvodden tax’, hoe bezopen ook, toch een serieuze inbreuk op het gelijkheidsbeginsel voor de wet, die andere belangrijke peiler van iedere democratische rechtsorde).
Iemand die voor zijn xenofobe agenda zelfs de democratische basiswaarden met voeten treedt verdient wat mij betreft geen solidariteitsverklaring om het feit dat hij is aangeklaagd. Want hij is immers nog niet veroordeeld. Bovendien heeft Spong, net als iedere andere burger, het recht om Wilders voor de rechter te dagen. Om het preciezer uit te leggen, Spong heeft Wilders niet aangeklaagd maar staat iemand bij (een student van de UvA)die Wilders heeft aangeklaagd. Dan moet Wilders maar ook een goede advocaat nemen. Denk niet dat dit zo’n probleem is. Als hij echt een stunt wil uithalen moet hij Britta Boehler nemen (nu senator voor Groen Links), maar dat zou zijn achterban toch niet begrijpen en die pratende meneer in het filmpje al helemaal niet. Want die aanklacht is dus niet vanuit ‘Den Haag’ tot stand gekomen, maar is het initiatief van een medeburger. En waarom die suggestieve en speculatieve opmerking over de vermeende minderjarigheid van de bedmaatjes van dhr Spong? Is de PVV toch niet die partij die de homoseksuele medemens zo welgezind is tov die levensgevaarlijke islam? Goed om te weten.
Ik zeg dus niet dat ik hoop dat Wilders veroordeeld wordt. Dat hoop ik helemaal niet, al ben ik allesbehalve een medestander van deze intolerante en wat mij betreft ook ondemocratische politicus. Als hij wordt vrijgesproken, mij best. Maar laten we dat aan de rechter. Als het goed is weet de rechter heel goed wat Wilders vrijheidsrechten zijn en zal hij wijs oordelen, in de beste traditie van de democratische rechtsstaat, waarbinnen de vrijheid van meningsuiting een van de kernwaarden is (zo niet de belangrijkste). We zullen wel zien. Ik ben benieuwd naar de uitkomst en vooral naar de motivering van de rechter,

vriendelijke groet,
Floris Schreve

De Nationale Autoverzekering

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Romilda Buskermole said, on 8 maart 2011 at 17:05

  Geachte…

  Wilders is echt een polio en hij moet ophouden met de islam lastig te vallen. Ik “een hollander” vind dat u lekker in de bak u cappucino mag drinke.

  Ik als Nederlandse Docent zeg Adios Amigos

 2. Floris Schreve said, on 8 maart 2011 at 17:34

  Beste Romilda,

  Ik weet niet wat ‘een polio’ is, maar ik wens Wilders geen enge ziektes toe. Ik zou hem een goede gezondheid niet willen ontzeggen. Ook hoeft hij van mij niet de gevangenis in. Hij mag van mij roepen wat hij wil, alleen verdient hij wel het nodige verbale tegengas. Ik wens hem verder in de politiek geen succes, maar dat is toch iets anders dan hopen dat hij ziek wordt. Wat dat betreft ben ik niet zo van de van der Ven/Knevel voorzetjes,

  vriendelijke groet,
  Floris Schreve

 3. H.van Everding said, on 19 november 2011 at 11:51

  Het grootst verwerpelijke van Wilders is: Dat hij 24/7 uur beschermd moet worden tegen de uitwassen van de “vredevolle” religie islam. Het is juist de naieveling die strijd tegen het woord van Wilders, mocht u twijfelen neem dan eens contact op met de ouders van Theo van Gogh.

  Vraag de willekeurige mens wat hij liever hoort de waarheid of de leugen en iedereen zal je vertellen dat hij de waarheid wil horen. Maar als je de waarheid zegt zul je zien dat het gros daar helemaal niet tegen kan. De meeste mensen kunnen niet tegen de waarheid omdat die meestal niet leuk is. De politiek wist dat al langer en kwam met de politiek correcte uitspraken wat niets anders dan een leugen is, en daar scoorde ze goed mee. Ik ben één van die mensen die ook graag de waarheid hoort en weet dat Wilders keer op keer gelijk heeft. Maar de vraag blijft wat hoor je liever. En ik denk dat de meerderheid nog altijd de leugen graag hoort. Helaas!

  • Floris Schreve said, on 19 november 2011 at 12:29

   Beste meneer van Everding,

   Zoals ik hierboven heb aangegeven vind ik het ook verschrikkelijk dat Wilders 24 uur per dag beschermd moet worden. Ik geloof alleen niet dat Wilders ‘De Waarheid’ verkondigt. Sterker nog, ik weet wel zeker van niet. Eerlijk gezegd beschouw ik het meeste wat Wilders te melden heeft als xenofobe bagger. Overigens is hij daarin niet eens origineel en papegaait hij vooral verschillende rechtsextremisten na, zoals Bat Ye’or, Daniel Pipes, Robert Spencer en nog een paat van dat soort lieden uit die hoek. ‘De Waarheid’ bestaat natuurlijk niet, althans iedereen neemt die waar door zijn eigen lens, maar de lens van Wilders is wel heel gedeformeerd. Dat geldt, als het aan mij ligt, overigens net zo goed voor die van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.
   Maar goed, als u de wil beweren dat Wilders de waarheid verkondigt moet u met specifieke voorbeelden komen. Dan kunnen we bekijken in hoeverre er sprake is van ‘waarheid’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: